top of page

Saftrening och indunstning

Saftrening: I förkalkningsbehållaren blandas råsaften från extraktionen med kalksaft. Saftreningens uppgift är att fälla ut ickesockret eller oskadliggöra det på annat sätt.

 

Från förkalkningsbehållaren pumpas saften vidare upp till en huvudkalksbehållare där det tillsätts mer kalk. Kalken tillsätts automatiskt av 2 st vågar. Saften pumpas sedan ut i en grusbehållare som avskiljer gråstenar och grus.

​

Saften pumpas vidare till 1:a karbonationen där man tillsätter koldioxid för att fälla ut kalken. Detta för att kalken skall bli lättare att filtrera bort. Saften pumpas vidare till en dekantator (förtjockare) där flockningsmedel tillsätts. Flockningsmedlet gör att det går lättare att sedimentera saften. Slamsaften sjunker till botten av dekantatorn och rinner vidare till två stycken vaccumfilter där kalken separeras från saften.

 

Den klara saften rinner på överlopp från förtjockaren till 2:a karbonationen där än en gång koldioxid tillsättes för att fälla ut den resterande kalken. Saften pumpas sedan vidare till tre stycken ramfilter som separerar den kalk som finns kvar i saften. Nästa steg är svavlingen, där två stycken svavelugnar tillsätter svaveldioxid i saften för att sänka saftens pH.

 

Sista filtreringen består av sex stycken tunnsaftsfilter. När saften passerat dessa så är det en klar tunnsaft.

​

Indunstning: Tunnsaften, som är den rena saften efter filtreringen, pumpas vidare till indunstningspannorna sammanlagt sju stycken. Här kokas det överflödiga vattnet bort i flera led.

 

Indunstning sker i de sista leden med vaccumkokning. Därefter pumpas saften vidare till kokstation.

bottom of page