top of page

Nedläggningen

Ägarstrukturen: Svenka Sockerfabriks AB bildades 1907 och Roma Sockerbruk inlöstes för 3 710 700 kr. SSA köptes senare av Cardo, som var ägare fram till 1986 då Volvo köpte upp Sockerbolaget. Volvo ombildade sedan sin verksamhet och Roma Sockerbruk kom att tillhöra Procordia 1990.

​

Sockerbolaget såldes till Danisco 1993. Vid förhandlingarna om försäljningen sade dåvarande näringsministern Per Westerberg att staten var minoritetsägare och kunde därmed inte påverka försäljningen.

​

Genom att inte agera släppte staten sitt egentliga inflytande över Roma Sockerbruks framtid. Daniscos Aktie Sällskap finns på den Danska börsen och har socker som sin största produkt. Andra produkter är livsmedelsingridienser, förpackningar och sprit. Det mest kända märket är Gammel Dansk. Expansionen sker i Sydeuropa och Asien.

​

Nedläggningen: Trots många års kämpande från hela ön har det kommit ett beslut om att bruket ska stängas. Utan det stora stödet från Gotlands befolkning hade fabriken kanske varit nedlagd redan 1907 då en nedläggning för första gången diskuterades. Vad som kan komma ut av det här vet ingen i skrivande stund.

​

Den 23 maj 1996 träffade Regeringen, Danisco Sugar AB och Lantbrukarnas Riksförbund en ramöverenskommelse om en nedläggning av Roma Sockerbruk. Det innebär att de anställda på Roma Sockerbruk kommer att bli uppsagda den 1/1 1998.

​

Danisco Sugar AB tar emot betor från Gotland i första hand t o m år 2003 enligt överenskommelsen.Betorna skall transporteras från Klintehamn med båt till Ystad för vidare transport till ett sockerbruk i Skåne. Ombyggnad av hamnen i Klintehamn kommer att ske. Även lastnings anordningar för betor kommer att byggas.

​

Den 18 juni 1996 genomfördes en MBL-förhandling mellan Danisco Sugar AB och de fackliga organisationerna på bruket.

​

En arbetsgrupp bildades i samband med att nedläggningsbeslutet blev känt. Gruppen består av representanter för bruksledningen och de fackliga organisationerna. Arbetsgruppens arbete består i att planera, initiera och besluta om de åtgärder som behövs för att stärka och trygga medarbetarna inför framtiden efter nedläggningen.

​

En samrådsgrupp bestående av arbetsgruppens ledamöter samt representanter för samhällets organisationer m. fl. stämmer av arbetet kontinuerligt.

​

Samtliga fast anställda medarbetare har genomgått en personlig kartläggning. Arbetslivstjänster, konsulter inom området, har utfört kartläggningen. Den har utmynnat i en personlig handlingsplan som anger de behov som behövs för att om möjligt kunna slussa ut han/henne till andra arbeten eller för att kunna starta eget företag. Behovet av individuella åtgärder utifrån dessa handlingsplaner har sedan sammanställts och presenterats för Länsarbetsnämnden som omformat dessa åtgärder till ett äskande som sänts till regeringen.

​

Under våren 1997 har en mängd olika omställningsåtgärder genomförts. Och många av de anställda har tagit den möjligheten. Så här har det fördelat sig:

  • 11st har studerat på Kom Vux.

  • 12st har studerat på Amu-Gruppen.

  • 5st har gått på längre utbildningar i annan regi.

  • 4st har gått på en starta egetkurs.

  • 5st praktiserat på annat företag.

  • 9st har gått en 4-veckors stimuleringskurs.

 

Efter semestern var personalen tillbaka på bruket för att förbereda den sista kampanjen på Roma Sockerbruk. Omställningsarbetet kommer nu att fortsätta i och med att 1997 års kampanj är över, många fortsätter sina planerade åtgärder med studier, praktik, start av egen verksamhet mm.

​

Kamratföreningens bildande: I samband med ett informationsmöte den 18/12 1997, har en interimstyrelse och en stadgegrupp bildats. Stadgeförslag finns upprättade. Kamratföreningens ändamål är att verka för kamratskap och sammanhållning mellan tidigare anställda vid Roma Sockerbruk, att anordna gemensamma aktiviteter för medlemmarna i föreningen.

bottom of page