top of page

1951-1968

Till kampanjen 1956 genomfördes en omfattande utbyggnad för betmottagning och betmassaleveranser. Utvecklingen hade länge gått mot minskade järnvägsleveranser och en ökad direktmottagning av betor i fabriken.

 

Samma år uppfördes en byggnad för provtvättar och betlaboratiorium för bestämning av smutshalt och sockerhalt i betprover från odlarna.

​

Villkor och förhållanden för personalen förbättrades hela tiden. 1951 blev det tre veckors semester och 1963 trädde lagen om fyra veckors semester i kraft. Den första lagen om tilläggspension (ATP) kom 1 januari 1960.

​

I motsatts till flera av fastlandsbruken har Roma de flesta åren haft god tillgång på arbetskraft. Många kampanjeanställda återkommer år från år till sina befattningar på bruket.

​

Roma byggdes till kampanjen 1957 om till ett strösockerbruk. Utöver ändringarna i själva fabriken byggdes på bruksområdet en sk SSA- Weibull silo för lagring av 12 500 ton strösocker. Råsockersilon i Visby utnyttjades för stuvlagring av sockersäckar.

​

Till kampanjen 1968 satte man in kontinuerlig extraktion för urlakning av sockret i betsnitseln. Den ersatte de gamla diffusionsbatterierna som varit en arbetskrävande periodisk process. Installationerna var omfattande och ledde efterhand till följdinvesteringar som helt förändrade utseende som arbetssätt i fabriken.

 

Ett särskilt kontrollrum med för den tiden avancerad mät- och reglerutrustning byggdes, samtidigt med nya kontor till maskiningenjör, driftledare m fl. Enligt driftnoteringarna var det med spänning man såg fram emot starten av den nya anläggningen.

 

Efter vissa inkörnings problem visade det sig att anläggningen motsvarade de högt ställda förväntningarna.

​

Automatisering

Automatiseringen började på allvar 1950 och ledde till kontrollrum och centraliserad övervakning. Från 1950 och fram till 1990-talet har automationen svarat för ca 1/3 av den totala rationaliseringen i fabriken.

 

Under perioden 1951-1968 minskade arbetskraftsbehovet i Roma från 46 till 22 arbetsminuter per ton betor.

bottom of page