top of page

1969-1997

När bruket 1968/69 fick ny extraktion och en utanför huvudbyggnaden placerad bettvätt blev det disponibla lokaler för andra ändamål, genom om – och tillbyggnader fick man kontor för teknik- och ekonomiavdelningen. Vidare blev det nytt laboratorium samt matsal och omklädningsrum mm.

 

Det blev en tilltalande och rationell lösning med goda utrymmen och förbättrad samordning. De nya lokalerna blev färdiga till kampanjen 1971 och har senare ytterligare byggts ut.

​

1971 tillkom en ny och större torkanläggning som successivt kompletterades med betfor-pelletering mm.

 

I slutet av 1970-talet genomfördes etappvis en omfattande ombyggnad av brukets ångpannor och elsystem. Anläggningen var helt färdigställd till kampanjen 1980.

 

I samband med detta fick man ett gemensamt kontrollrum för pannrum och tork. Därigenom minskade personalbehovet och man fick en bättre samkörning av de båda anläggningarna.

​

1977 kom en för landet helt ny typ av betlagring och hantering av betor. De gamla och uttjänta betsvämmorna fylldes helt igen och planen asfalterades.

 

Över betplanen byggdes en på räls rörlig portal med spännvidd på 34 m. I portalen finns automatiskt förflyttningsbara band för inläggning och uttransport av betorna. Dessa lyfts på ett skonsamt sätt upp från planen med ett stort skovelhjul.

 

Anläggningen har levererats av den holländska firman van Aarsen. Genom den torra hanteringen av betorna får man minskade sockerförluster och hela hanteringen sköts på ett automatiserat och arbetsmiljövänligt sätt.

​

I sockerhuset har det gjorts stora förändringar under den senaste 20-års perioden. 1973/74 tillkom nya kokpannor, därefter installerades i olika etapper kontinuerliga centrifuger för B- och C- produkt.

 

Till kampanjen 1992 övertogs från Mörbylånga på Öland en ganska ny centrifugstation för A- produkt.

​

Förbättrad miljö

Bruket har gjort betydande insatser för att förbättra den yttre miljön, som har lett till minskade utsläpp. Åtgärder har under åren gjorts för att förbättra arbetsmiljön. Vid inköp av nya maskiner och installationer har man beaktat bullernivå och annat som påverkar den inre miljön.

 

Miljöutbildning av skyddsombud och även annan personal genomförs och olika mätinstrument för att kontroll av miljön har inköpts under åren.

​

Stora insatser har gjorts för att rationalisera och förbättra driften i Roma, men med dagens perspektiv är Roma ett för litet bruk, och har under många år stått på nedläggningslistan.

​

Det är, genom ett ramavtal mellan regeringen och Danisco bestämt att den sista kampanjen blir kampanjen 1997. Sedan skall betorna fraktas med båt till Ystad för vidare transport till ett sockerbruk i Skåne.

​

1997 års betkampanj startade den 1 oktober. Trots att många varit ifrån bruket i olika omställningsåtgärder under våren 1997 och underhållet därför varit minimerat, så blev det en lyckad betkampanj utan större driftsproblem.

 

Det sista betlasset levererades av Bengt-Göran Norman från Vellarve i Roma. Den 15 december 1997 stoppade skärmaskinerna kl 06.49 och den sista betkampanjen var över. Det har avverkats 9 304 286 ton betor och tillverkats 1 422 742 ton socker under Roma Sockerbruks historia.

​

Roma Sockerbruk debatterades mycket i den gotländska pressen under betkampanjen 1997. Gotlänningarna var upprörda över den stundande nedläggningen och det bildades en aktionsgrupp mot nedläggningen av Roma Sockerbruk.

 

Gotlands troligtvis största demonstrationståg någonsin tågade den 29 november 1997 genom Roma samhälle i protest mot nedläggningen av sockerbruket. Uppskattningsvis 4.000-5.000 personer gick i demonstrationståget.

 

Det betyder att nästan var tionde gotlänning demonstrerade. Även kyrkan stödde protesterna. Alla kyrkor på Gotland ringde i klockorna i fem minuter på biskopens uppmaning.

​

Nedläggningen blev ett hårt slag för Gotland. 

​

bottom of page