top of page

Historia

Främst genom initiativ av landshövding P G Poignant grundades bruket i Roma. Den 2 dec 1892 reste en delegation från hushållningssällskapet till Skåne för att närmare studera betodlingen och sockertillverkningen. Även jordbrukare från de delar av Gotland som ansågs lämpade för sockerbetsodling var med på resan. Redan efter två dagars besök var samtliga med på att det skulle bli en fabrik på Gotland.

​

Den lämpligaste platsen för ett sockerbruk blev platsen vid Roma järnvägsstation, beläget mitt på Gotland med tillgång på vatten från Roma myr och med goda förbindelser med Visby.


Försöksteckningen av betor hade utfallit gynnsamt. Det tilltänkta bruket rönte också stort intresse från det allmännas sida och man fick en nedsättning av skatten.

​

Den 28 april 1893 stadfäste Kungl.Maj:t bolagsordningen för Roma sockerfabriks Aktiebolag. Aktiekapitalet var 800 000 kr. Noteras skall också att de flesta svenska sockerbruken tillkommit på initiativ av raffinaderier och storgodsägare. I Roma var det ortsintresset som dominerade.

​

Planeringen av sockerbruket utfördes av disponenten i Örtofta Hugo Küpper och ingenjör Lindfors vid Kockums verkstäder i Malmö.

 

Godsägare Jacobaeus bistod landshövdingen med allmänna råd och aktieförteckningen. Man hade redan 1892 tillförsäkrat sig rätten att köpa Varplöse gård där fabriken skulle anläggas.


I sept 1893 avslutades köpet priset var då 35 000 kr varav 15 000 skulle erläggas i aktier.

​

Den 10 maj beräknades anläggnings kostnaden: 850 000 kronor.

​

​

Hästskjutsar levererade betor
bottom of page